Apr 2, 2012

Uskršnje Jaje

U susret jednom od najvećih hrišćanskih praznika Uskrsa želeo bih da vam predstavim jedan potpuno savršen proizvod koji je sagledavan sa više aspekata i uglova apsolutno bez mane. Već duže vreme ih pratim ali sam namerno čekao vreme pred Uskrs da objavim ovaj blog. Dakle, dame i gospodo predstavljam vam uskršnje jaje.rs. - obavezno pregledajte njihov sajt koji je odlično napravljen!




U pitanju su termofolije, omoti za jaja, koji su tematski podeljeni po prostoru odakle dolaze. Ukupno 60 motiva podeljeno je u šest zbirki: Stara Raška, Moravska škola, Kosovo i Metohija, Stara Srbija, Zeta i Ohridska baština. Na svakom od pakovanja takođe postoje tekstovi o manastirima tako da možete ponešto i da naučite. Projekat je neobičan spoj duhovnog, tradicionalnog i modernog i posebna vrednost ovih zbirki je u tome da čuva od zaborava ornamente iz manastira od kojih su mnogo oštećeni, nestali ili danas nama teško pristupačni.










Poslednjih godina, opštom navalom pomodarskog pristupa veri i verskim praznicima, na oslikanim i dekorisanim jajima, između ostalog možemo primetiti i nalepnice sa raznim likovima iz španskih i turskih serija od čega mi se lično diže kosa na glavi. Ovaj divan projekat vraća stvari na svoje mesto i omogućava da u savremenim uslovima brzog života i moru obaveza koje imamo ipak na uskršnju trpezu iznesemo prelepo dekorisana jaja koja su u potpunosti usaglašena sa duhom i tradicijom ovog praznika. Na ovaj način uspevamo da sačuvamo baštinu i tradiciju za pokoljenja koja dolaze, kao što su ih naše bake prenele nama.
I za kraj još par sličica, za potpuno uživanje pa pravac u lokalnu prodavnicu po ove prelepe omote!









No comments:

Post a Comment