Jun 18, 2012

Note Design Studio


Note je dizajn studio iz Stokholma osnovan 2008. godine. Samo ime NOTE (to note something, to get noted), govori o tome šta žele da postignu. Primećuju stvari oko sebe i svojim dizajnom pokušavaju da inspirišu ljude da učine isto. Sagledavajući ono što je jedinstveno i autentično u svakom projektu pokušavaju upravo to i da istaknu i transformišu prostore i predmete u nešto upečatljivo i vredno divljenja. Njivov rad se koncentrisao na poljima arhitekture, enterijera, industrijskog dizajna...

MARGINAL NOTES #2



Radeći na projektima kancelarijskih prostora Note je primetio da često nedovoljno svetlo koje dolazi sa prozora dodatno zaklanjaju prostorne barijere kao što su stolovi, ormani i ostali nameštaj i tako ne dozvoljavaju da se svetlost širi kroz prostorije. Razmišljajući o ovom problemu i rešenju istog nastala je kolekcija kancelarijskog nameštaja Peep. Bokovi nameštaja od perforiranog metala obojenog u razne boje daju difuznost prostoru i svetlu. Sve police i kutije se mogu kačiti na različitim visinama što ovom nameštaju daje dodatnu vrednost modularnosti i prilagođavanju potrebama korisnika. Ovakav koncept  svojim dizajnom pomalo odskače od tipizirane predstave kako bi to kancelarijski nameštaj trebao da izgleda ali smatram da svojim estetskim i funkcionalnim vrednostima upravo ističe sebe kao prevashodno interesantan, svež i ne konvencionalan dizajn ali i nameštaj velike upotrebne vrednosti i mogućnosti da se adaptira svakom svojem korisniku i na taj način i korisnik može da učestvuje u procesu dizajniranja sopstvene konfiguracije.



Peep Series

Peep Series

Peep Series


Peep Series

Peep Series

Poseći drvo i oblikovati ga u upotrebljiv komad, predmet, nameštaj. Stvar ponosa svakod drvoseče i drvodelje. Primalni oblik trupca na postolju za testeru je bio inspiracija za ovu klupu. Kroz sinergiju pročišćenog dizajna i inspiracije prirodnog ambijenta u kojem deblo koje leži na zemlji asocira na mesto za odmor, korisnika nedvosmisleno upućuje na upotrebnu vrednost ovog dizajna. Možda ne najergonomičniji komad nameštaja na koji bi ste seli ali svakako sjajan pročišćen dizajn koji asocira na prirodu i jednostavnost.

SETTLER BENCH

SETTLER BENCH

Diomedova ostrva se nalaze u sred Beringovog moreuza između Aljaske i Sibira i upravo je njihova neprirodna separacija između Rusije i Amerike bila inspiracija za Note. Ostrva koja se ponekad zovu i Sutrašnje Ostrvo (Veliki Diomed, Rusija) i Jučerašnje Ostrvo (Mali Diomed, SAD) zato što je vremenska razlika između njih 20 sati, a udaljenost samo 3 kilometara su inspirisala Note da dizajniraju dve prelepe lampe. Tomorrow Island je manja a Yesterday Island je veća.

Tomorrow Island Lamp

Yesterday Island Lamp

A sada još jedan set prelepih lampi i primer kako dobar dizajn nastaje upravo onda kada ste otvoreni za sve stvari i impulse oko vas i u svemu vidite neke nove forme i oblike koje transformišete iz upravo onih koji su vam pred očima. Igrajući se sa raznobojnim origami polihedrom ekipa iz Note-a je došla na ideju kako bi sjajno izgledao kada bi se prosvetlio. Nakon nekoliko pokušaja pogledajte konačan rezultat. Fenomenalno!


NOUR Lamps

I za kraj jedan lep primer kako možete recimo i sami ulepšati vaš dom ili radni prostor a u isto vreme napraviti neki red u hrpi časopisa, novina i knjiga. 

Afro Art


Note je dizajn studio koji radi inspirativan, promišljen, razigran dizajn u kome svi mi koji se bavimo ili konzumiramo dizajn možemo da pronađemo inspiraciju i uzor kako iz svakodnevnog života izvući sitnice i transformisati ih u prelepe upotrebne predmete. Bravo za Note!

   

No comments:

Post a Comment