Aug 23, 2012

BDW 2012 - Thomas Feichtner


Sledeći dizajner kojeg bih želeo da vam predstavim i koji je svojim predavanjem otvorio prvi dan konferencije BDW2012, je apsolutna superzvezda industrijskog dizajna Thomas Feichtner iz Austrije. Svojim predavanjem je ostavio jedan kompletan utisak preciznosti, konciznosti i beskompromisnosti (za prezentaciju je bilo predviđeno 30 minuta, završio je tačno u minut) na kojoj insistira i kroz svoj potpuno pročišćen dizajn, gotovo skulpturalan, oštrih ivica i pravih geometrijskih oblika . Čak i onda kada pomislite da to naprosto nije moguće , on ipak zadrži ergonomičnost i upotrebnu vrednost proizvoda koji dizajnira. Na njegovim proizvodima nemate šta da oduzmete jer je on to već učinio. I to na način koji ne nagoni na čuđenje već korisnik prilazi proizvodu i prepušta se prirodnosti pročišćene forme. Savršeno!

Thomas Feichtner - M3 Chair


Pored svakako impresivnog dizajna ono što mi je bilo zanimljivo da čujem je i njegov proces rada i razvijanja proizvoda koji bi mogao da bude jako zanimljiv za mnoge mlade dizajnere u Srbiji koja sada praktično i nema proizvodnu industriju u pravom smislu te reči. Thomas nakon osmišljavanja svog proizvoda , često u njegovom daljem razvoju, upošljava lokalne zanatlije i proizvođače i zajedno sa njima razvija prototip koji u tom momentu postaje unikatan izložbeni proizvod. Tek nakon promocije i potvrde svog proizvoda, on svoj dizajn prodaje nekoj većoj kompaniji koja taj projekat pretvara u industrijski proizvod. Dizajneri koji nemaju ideju kako da neki render pretvore u industrijski proizvod i uglavnom nisu upoznati sa proizvodnim procesima i mogućnostima obrade materijala bi trebali upravo na ovaj način da pokušaju da prodaju sebe i svoj proizvod, a da usput steknu i nešto znanja i iskustva od tehnički stručnih ljudi, majstora i zanatlija. Jer industrijski dizajner nije samo umetnik, već mora biti pomalo i inženjer, zanatlija, da ima znanja iz oblasti ergonomije da bi potrošačima bio u mogućnosti da pruži kvalitetne i funkcionalne proizvode koji imaju upotrebnu vrednost u svakodnevnom životu. Upravo ovo iskustvo koje je Thomas predstavio tokom svog predavanja sam prepoznao kao najkorisnije i primenljivije. Stolica M3 u kojoj Thomas Feichtner sedi je rezultat ovog procesa.

Thomas Feichtner - Cutt Flatware
Austrijska industrija proizvodnje pribora za jelo i posuđa shodno globalnim tržišnim tendencijama je izumrela i ugasila se ili je preseljena u zemlje u kojima je proizvodni proces znatno jeftiniji. Set Cutt je nastao kao težnja Thomasa da kroz jedan ovakav projekat i malu seriju pribora za jelo ponovo oživi Austrijsku proizvodnju.


Thomas Feichtner - Unbalanced Table

Thomas Feichtner - FX10 Lounge Chair
Fotelja FX10 je dobila ime jer je dizajner inspiraciju za nju pronašao u formi vezova za skije Fisher koje je prethodno dizajnirao.

Thomas Feichtner - Filio

Thomas Feichtner - Reset

Thomas Feichtner - TableChair

Thomas Feichtner - Linz Hocker
  
Thomas Feichtner - Linz Hocker




No comments:

Post a Comment