Oct 1, 2012

Studio Tord Boontje

Pre izvesnog vremena prilikom posete prijateljici primetio sam da ima nov luster koji me je istog trenutka potpuno oduševio. Nakon pitanja: "Odakle ti ovo?" i ostalog ispitivanja, došao sam do informacija o tome ko ga je dizajnirao, pogledao kompletan porfolio i odlučio da njegov rad podelim i sa vama.

Tord Boontje je holandski dizajner koji svojim proizvodima jasno ukazuje kako današnji modernizam ne znači nužno i minimalizam, da savremeno ne mora da odbacuje tradicionalno i da tehnološko doba ne isključuje humanost i čula. Njegov studio često spaja oštre ivice sa mekim formama, pronalazeći svoju inspiraciju u prirodi, koristeći slojeve prirodnih dekora ne bi li izmamili maštu i emotivni doživljaj korisnika. Asocijacija na prirodu i emociju se reflektuje isključivo kroz krajnji rezultat, proizvod u celosti, ali ne i na sam proces dizajniranja i proizvodnje. Iako se upotreba savremenih tehnoloških procesa i materijala ne ističe kroz sam proizvod, Tord Boontje kontinuirano insistira na upotrebi najsavremenijih tehnoloških procesa u potrazi za svojom vizijom. Rezultat takvog procesa je uvek proizvod koji je savremen i funkcionalan ali u isto vreme i human i lep. U vremenu minimalističkih i pročišćenih formi često lišenih svake emocije, ovaj studio je ogromno otkriće za mene lično kao dizajnera i divna smernica u kom pravcu bi savremeni dizajn trebao da se kreće.


Garland luster je metalna folija cvetnog dezena koja se jednostavno obavije oko sijaličnog grla i na taj način svaki pojedinačni korisnik dobija svoj unikat. Savršeno!


Midsummer papirni abažur koji se takođe jednostavno navuče preko bilo koje svetiljke i dobije se ovaj prelepi luster.  


Morning Garden je lampa koja kada se upali baca senke po zidovima i pravi efekat kao da sedite u nekom prirodnom okruženju. 
  

Shadow Light je magična vrteška boja koja baca senke na zidove i pretvara ih u platna za neverovatne priče koje možete pričati vašem detetu. Fascinantno je kako konstruktivno jednostavni proizvodi pružaju toliko upotrebnih vrednosti. 


Thinking of You je serija tri metalne navlake za teglu ili čašu kojima dobijate prelepe dekorativne vaze u vašem prostoru.


Table Stories je kolekcija bogato narativnih keramičkih tanjira, činija i čaša. Proizvodi vrlo jednostavnih formi ali veoma bogate grafike. Sve predmete možete kombinovati i kupiti u kombinacija belog porcelana sa plavim, crvenim ili belim šarama. Cvetovi, jeleni, veverice, ptice, medvedi, leptiri, konji, zečevi i paunovi koji izledaju kao da se spajaju i izranjaju jedni iz drugih. Preko 20 različitih crteža sa mnoštvom skrivenih detalja koje ćete konstantno otkrivati.


Little Field of Flowers je tepih veoma izražene teksture pun cvetova i lišća koje će vam omogućiti svakodnevno sanarenje.

Nakon kućnog asesoara prelazimo i na prelepo dizajniran i dekorisan nameštaj.


Sweetie je niska podna stolica za sedenje. 




Bob Bon mali stočić za enterijer ili kao divan dodatak vašoj terasi ili bašti. Ploča je izrađena od Corian vodootpornog materijala.


 

Dva savršena komada, centralni komad svake prostorije. Komode Night vision i Summer Trees koij su obložene mozaičkim pločicama, sa strane se otvaraju i otkrivaju police.






No comments:

Post a Comment